Skip to content
search
Art Design Watch: How This Singaporean Homeowner Rebuilt His Childhood Home in 'Remarkable Living', a Singapore Tatler x CNA Luxury TV Series

Watch: How This Singaporean Homeowner Rebuilt His Childhood Home in 'Remarkable Living', a Singapore Tatler x CNA Luxury TV Series

Watch: How This Singaporean Homeowner Rebuilt His Childhood Home in 'Remarkable Living', a Singapore Tatler x CNA Luxury TV Series
By Jasmine Alimin/CNA Luxury
December 16, 2019
When corporate lawyer, Prakash Raja, inherited his parents’ house, the decision to rebuild from the ground up was so that it could adapt to the evolving needs of his multi-generation family

When his family home was gifted to him after he got married, Prakash Raja thought the time was right to rebuild it from scratch and turn it into a cosy yet functional abode for his parents, wife and two young sons.

(Related: Home Tour: This Family Home's Minimalist Interior Design Is Surprisingly Cosy)

 
Prakash Raja and his wife, Sharline Suhumaran. (Image: Freestate Productions)
Prakash Raja and his wife, Sharline Suhumaran. (Image: Freestate Productions)

To build the multi-generation home of their dreams, Prakash and his wife, Sharline Suhumaran, a developmental paediatrician, chose the best man for the job—long-time friend and architect, Luther Seet who founded interior design and architecture firm, AL+

“I’ve known Prakash since Junior College. We used to hang out in his bedroom, jamming. I have memories of this old house, so I had a reference when I designed the new place because I know what the old house was like, and what could be improved,” said Seet.

(Related: How To Design Rooms Made For Your Family)

 
 

The brief to him was to build a four-bedroom terrace house that was open and well-ventilated, with a functional design that would adapt to the family’s changing needs, such as easy-to-clean tiled flooring and a wider staircase to accommodate a stairlift in the future.

“I believe a house should be designed to be inhabitable, comfortable and support your lifestyle, so you won’t be afraid to make it slightly messy when you live in it,” said Seet.

The staircase was built wide enough to accommodate a stairlift in the future
The staircase was built wide enough to accommodate a stairlift in the future

After some 80 drawings and many months of fabrication, the end-product was a tranquil modern tropical-meets-industrial sanctuary bathed in woody elements with cool grey accents, natural fibres and a spattering of green—a nod to Raja’s parents’ original furnishings.

To bring light and air into the heart of the house, a central courtyard was built in-between the living and dining areas. By doing this, the open space channels heat out so air can be drawn in to cool down the entire living space. The front facade and roof are also double layered with an air gap for insulation. Screens were placed on every floor to shelter the house from the sun, and the use of cooling cement walls were applied to keep temperatures down.

(Related: This Family Home Pairs Effortless Elegance With A Sense of Whimsy)

Potted plants liven up the home’s palette of dark grey and timber
Potted plants liven up the home’s palette of dark grey and timber
The dining area is furnished in a handsome mix of dark wood and marble
The dining area is furnished in a handsome mix of dark wood and marble

“When our parents first saw the courtyard, they absolutely loved it. They were very excited because it’s the first time they walked into their house and saw a space that opens up,” recalled Suhumaran.

Aside from the spacious living room, her second favourite place in the house is the kitchen-cum-dining area that features a forest-green marble island imported from India, enhanced with timber strips. “An island would help merge the dining area and part of the kitchen so that we can cook and host in the same space,” she added.

While Seet had free rein over the design, Suhumaran had creative control over the colour treatment, furnishings and fittings. “Inside the house, I picked out two different colour palettes. The ground floor has lots of woody, earthy tones; a lot of browns. And on the second floor, I incorporated turquoise and orange tones inspired by a peacock,” she described.

(Related: 10 Ways To Decorate Your Outdoor Areas For Both Rain And Shine)

To bring light and air into the heart of the house, a central courtyard was built in-between the living and dining areas. (Image: Freestate Productions)
To bring light and air into the heart of the house, a central courtyard was built in-between the living and dining areas. (Image: Freestate Productions)
By doing this, the open space channels heat out so air can be drawn in to cool down the entire living space. (Image: Freestate Productions)
By doing this, the open space channels heat out so air can be drawn in to cool down the entire living space. (Image: Freestate Productions)

To better suit their needs, the couple worked with furniture makers from Bali to custom-make most of their contemporary-styled teak wood furniture. “It’s not an experience that I think most people would go through when they’re shopping or trying to furnish a house. But I think it made the whole process more personal and unique,” attested Raja.

The master bedroom takes up the entire floor of the attic, while the children’s room is located in the same corner as Raja’s old room. “I am personally very proud of the playroom and kid’s room. I think seeing their reactions when they first came here, seeing them squeal in delight, that’s was very special to me,” said the proud father.

(Related: Meet Robert Cheng, The Singapore-Based Architect Who Has Spent 19 Years Working On His Father's Home)

Homeowners Prakash Raja and Sharline Suhumaran, with their sons Nirvaan and Hridaan
Homeowners Prakash Raja and Sharline Suhumaran, with their sons Nirvaan and Hridaan

“To me, it’s the most personal and unique house I’ve been in. I’m proud that my parents bought this house years ago, and now I have a chance with Sharline to make this our family home, and it’s something that we hope to one day be able to pass down to our kids as well.”


Access is a collaboration between Singapore Tatler and CNA Luxury.

Watch all the episodes of “Remarkable Living” season one and two.

Episode 2 | Episode 3 | Episode 4 | Episode 5 | Episode 6 | Episode 7 | Episode 8 | Episode 9 | Episode 10

  • Art Direction KHAIRUL ALI
  • Photography JASPER YU
  • Photographer's Assistant TAN MING YUAN

Tags

Art & Design Access Remarkable Living Tatler Homes Home Tours Interior design Home decor Renovation Architecture Singapore homes

clear
keyboard_arrow_up

In order to provide you with the best possible experience, this website uses cookies. For more information, please refer to our Privacy Policy.

close