Skip to content
search
Art Design Home Tour: A Nature-Influenced Penthouse by TDC & Associates in The Nassim

Home Tour: A Nature-Influenced Penthouse by TDC & Associates in The Nassim

With its carpeted flooring, the balcony has the elegant look of a hotel-like lounge
With its carpeted flooring, the balcony has the elegant look of a hotel-like lounge
By Luo Jingmei
February 24, 2021
This penthouse designed by TDC & Associates marries soft, organic textures with an almost symmetrical composition to create a cosy and calming atmosphere

While this penthouse is located in the shopping district of Orchard Road, a restful, elegant interior by TDC & Associates leaves the bustle far behind. The space serves as a vacation home for a couple and their two grown-up daughters when they visit Singapore.

They love art and nature, and wanted their apartment to embody that. The family had also requested indoor and outdoor seating for various lounging options to complete their abode’s relaxed, holiday vibe.

The balcony area provides a sense of tranquility for the homeowners
The balcony area provides a sense of tranquility for the homeowners

LH Chan, principal designer of the firm, made several spatial alterations to create a more fluid path through the 5,200sqft apartment, located in The Nassim condominium.

In the private lift lobby, he replaced the existing double-panel swing door with a glass pocket sliding door. This gives the foyer a brighter and more spacious feel, and enables a more direct connection to the living room and the view of greenery in the balcony beyond.

(Related: How to Make a Great First Impression in Your Home With an Art Collection

A sculpture and framed photographs elevate the look of the lift lobby
A sculpture and framed photographs elevate the look of the lift lobby

The home’s understated palette is complemented with textures of wood and various fabrics. “A light-grey cypress veneer replaces an existing facade on the foyer wall. Paired with the existing Statuario marble floor, the space feels airier and fresher,” says Chan. Opposite the lift, a Marquina marble-topped console displays mementos, softly lit by a curtained window behind.

To highlight the transition from the foyer to the living area, Chan clad the threshold in stainless steel and bronze panels, and engraved the unit number here. A backlit LED light is connected to a motion detector and coordinated with the ceiling light such that when the lift door opens, both are switched on. This subtle detail eradicates the need to reach for a switch when one returns home in the evening.

(Related: How to Start a Sculpture Collection That Complements Your Home Design)

The silver-leaf wall panels add a subtle shine to the dining room; to the left of the lift is a console with a Marquina marble top
The silver-leaf wall panels add a subtle shine to the dining room; to the left of the lift is a console with a Marquina marble top
To the left of the lift is a console with a Marquina marble top
To the left of the lift is a console with a Marquina marble top

The clean lines of the dining table and its bronze-coated legs, paired with curved- back dining chairs, exhibit a play of opposites—hard and soft, straight and curved lines, and light and dark hues—that co-exist in harmony

— LH Chan, founder of TDC & Associates

The living room’s many symmetrical elements give it the calm ambience the owners sought. “Two panels of rough-cut paulownia wood veneer contrast against the white marble flooring to become a focal point in the living room,” says Chan. They are framed by light-coloured alabaster wall panels, within which two artworks with graceful lines hang.

The living room showcases a symmetrical composition that pleases the eye
The living room showcases a symmetrical composition that pleases the eye

The symmetrical nature of the living room is evident in the use of twin display shelves, the floor lamps by Joan Gaspar that flank the Lema sofa, as well as the pair of poufs and artworks. The taupe geometric rug is the accent piece amid this neutral composition. A large silver-leaf panel in the dining room adds shine to the space.

“The clean lines of the dining table and its bronze-coated legs, paired with curved- back dining chairs, exhibit a play of opposites—hard and soft, straight and curved lines, and light and dark hues— that co-exist in harmony,” says Chan.

With its carpeted flooring, the balcony has the elegant look of a hotel-like lounge
With its carpeted flooring, the balcony has the elegant look of a hotel-like lounge

The living and dining areas are connected to a generous balcony lined with planter boxes. A sofa and dining set take the entertainment to the balcony when there are guests, or for a nightcap under the stars. Carpets underfoot continue the plush feel from the enclosed spaces to the balcony.

In the lounge, Chan layered a hand-knotted Persian rug atop a pewter carpet. “The mirror panel enlarges the room visually and reflects some natural light from the other parts of the house as there is only a small window in the lounge,” says Chan.

(Related: Ask A Designer: How To Create A Waterfront Villa Look For Your Home

A blue armchair adds a pop of colour to the handsome home office
A blue armchair adds a pop of colour to the handsome home office
This geometric rug adds character to the monochromatic scheme of the master bedroom
This geometric rug adds character to the monochromatic scheme of the master bedroom
An earthy palette contributes to the calming nature of this bedroom
An earthy palette contributes to the calming nature of this bedroom
The designer maximised the use of the bay window by incorporating a built-in desk and daybed in the daughter’s bedroom
The designer maximised the use of the bay window by incorporating a built-in desk and daybed in the daughter’s bedroom

The daughters’ bedrooms and a guest room are located behind this area. In each, the designer created cosy spaces using plenty of fabrics. He also made the bay windows more usable.

In the daughters’ bedrooms, these serve as inviting alcoves for reading and family bonding. “In one of the daughter’s rooms, a study table and a platform for tea and snacks were incorporated into the bay window,” Chan highlights.

The mirror panel enlarges the room visually and reflects some natural light from the other parts of the house as there is only a small window in the lounge


— LH Chan, founder of TDC & Associates

 

A rattan chair brings a tropical touch to this vanity area
A rattan chair brings a tropical touch to this vanity area
Mirrored panels in the walk-in wardrobe expand its sense of space
Mirrored panels in the walk-in wardrobe expand its sense of space

Upstairs, a handsome study provides a nook for reading and writing. “This serves as a home office for the husband when he is working from home. Visitors can access it directly through the private lift lobby without disturbing the other occupants in the apartment,” explains Chan.

A rattan chair and lightwood screen behind the bed are among the tropical accents in the master bedroom. This space also feels loftier as Chan removed the existing false ceilings.

The resort feel is amplified by the view of a Japanese zen garden on the terrace, which is surrounded by an abundance of seating. Boulders and a tall bonsai tree rise from a sea of white pebbles as a miniature of the condominium’s landscaping, designed by renowned Japanese landscape master Shunmyo Masuno, offering the occupants tranquillity in yet another guise.

This story was first published in the February 2021 issue of Tatler Homes Singapore, available with our compliments on Magzter

Tags

Art & Design Tatler Homes Home Tours interior design home decor Singapore apartment contemporary resort

clear
keyboard_arrow_up

In order to provide you with the best possible experience, this website uses cookies. For more information, please refer to our Privacy Policy.

close