Skip to content
search
Art Design Home Tour: A Super-Chic Monochromatic House Made For Entertaining

Home Tour: A Super-Chic Monochromatic House Made For Entertaining

The heavy veins of the feature wall are the focal point of the living room
By Adeline Loh
August 25, 2019
Minimo fulfils a husband’s heartfelt wish by transforming his wife’s childhood home into a stylish haven; this project has been nominated for the Best Living Room accolade, as part of the Readers' Choice category of Tatler Design Awards 2020

A husband’s desire to realise the most memorable abode for his wife’s birthday led him back in time to her childhood home, a semi-detached dwelling in the Braddell district. The owner wanted a bespoke home to match the couple’s entertaining habits, such that they would be able to host frequent house parties.
 
Having enlisted the services of local studio Minimo, this ambitious project thus began, with the goal of overhauling an ageing residence into a stylish contemporary dwelling. “The original layout was very restricted and more like a cookie-cutter space,” shares Elden Lim, creative director of Minimo. “They wanted to have a very open space for parties and gatherings.”

(Related: This Family Home Pairs Effortless Elegance With A Sense of Whimsy)

A dark rug and a pair of Poltrona Frau armchairs anchor the living room
A dark rug and a pair of Poltrona Frau armchairs anchor the living room

On the first level, the home is organised as a collection of living spaces, consisting of a foyer, an al fresco dining area, a living room, a gym, a dining room and a kitchen.

“It was quite a challenge to open up the spaces and link them up seamlessly with different functions,” explains Lim, who led the design process on this project. “Therefore, we used different types of flooring to demarcate each space.”

The stainless steel cabinets complement the seamless look of the kitchen
The stainless steel cabinets complement the seamless look of the kitchen

While the spaces are not separated by actual walls, the designers play up the large grey columns, heavy rugs and dark-toned materials to visually anchor each area.

Additionally, floor-to-ceiling windows simultaneously offer privacy and openness when needed. These windows line the foyer, conferring the home a sense of expansiveness and creating a seamless flow between the al fresco dining and living spaces.

(Related: Home Tour: This Hotel-Inspired Penthouse Is A Tropical Haven)

The heavy veins of the feature wall are the focal point of the living room
The heavy veins of the feature wall are the focal point of the living room

At the heart of this home’s interior concept is a monochromatic palette that prominently unifies the two levels; made even more impressive as skylights and open windows drench the home in abundant light.

On one end, a striking marble-like wall anchors the living room—a stunning feature that is echoed in the foyer and on the second level to create a memorable entrance. 

Emerald chairs and gold pendant lights create visual interest in the dining area
Emerald chairs and gold pendant lights create visual interest in the dining area

At the other end, custom-made blackened steel frames mark the entrance to the kitchen. Wooden strip doors are used to hide various functions, including a wine fridge right beside the dry pantry. The kitchen cabinets are also fitted with stainless steel to create a seamless look with the appliances.

(Related: 10 Beautiful Homes You'll Be Inspired By)

The floating steps bring a sense of lightness to the space
The floating steps bring a sense of lightness to the space
A vibrant painting adds a dash of colour to the corridor
The stainless steel cabinets complement the seamless look of the kitchen

Against the monochromatic backdrop, the design firm has orchestrated a series of dramatic flourishes; these include elements such as the floating staircase as well as splashes of colour introduced through the oversized artworks and accent pieces such as the emerald velvet dining chairs and a red side table.

The TV feature wall separates the entryway from the living area
The TV feature wall separates the entryway from the living area

A full-height TV feature wall with dual columns punctuates the living room. While one of the columns is part of the original structure of the house, the interior designer decided to add another column to create the illusion of a floating feature wall. “The bottom part of the feature wall is opened up, hence it visually extends the sense of space,” explains Lim.
 
Despite the challenges from a tight deadline and working with an existing, aged structure, the final effect is a stunning contemporary home and a memorable gift. Lim says, “The whole process was definitely enjoyable, especially when you see your design on paper become reality.” 

(Related: Home Tour: A Minimalist House With Japanese-Style Details)

Elden Lim, founder of Minimo
Elden Lim, founder of Minimo

Minimo

With its detail-driven approach, the firm creates innovative layouts while striving to deliver bespoke and eloquent interiors. Founded by Elden Lim in 2014, the interdisciplinary practice combines a creative mix of finishes and furnishings to create highly personalised spaces that tell a story.

Minimo | 04-04 , 5 Jalan Kilang, The Mill S(159405) | 6909 0796

This project has been nominated for the Best Living Room accolade, as part of the Readers' Choice categories of Tatler Design Awards 2020. The winners will be announced in the February 2020 issue of Singapore Tatler Homes; online voting will close on November 11.

Vote for your favourite project in the form below:

 

powered by Typeform

Tags

Art & Design Tatler Homes Home Tours interior design decor minimo open plan tatler design awards

clear
keyboard_arrow_up

In order to provide you with the best possible experience, this website uses cookies. For more information, please refer to our Privacy Policy.

close