Skip to content
search
Art Design Home Tour: How A Dual Key Apartment Became A Couple's Cosy Abode

Home Tour: How A Dual Key Apartment Became A Couple's Cosy Abode

Home Tour: How A Dual Key Apartment Became A Couple's Cosy Abode
Accent cushions in tropical prints echo the lush views outdoors
By Hong Xinying
By Hong Xinying
February 10, 2021
Tatler+
Designed by The Scientist, see how the custom cabinetry not only provides ample storage space in this dual-key unit—it also contributes to the elegant look of this apartment

With breathtaking views of the city and the surrounding greenery, this high-floor apartment is home to a couple who adore the property’s garden-living concept. The unit is situated in a condominium with a tranquil environment— its amenities include relaxing landscaped gardens, an infinity pool and spacious rooftop decks for yoga and other leisure activities.

The 861sqft two-bedroom residence is a dual-key unit; it was originally configured as two studio-like spaces with separate kitchens. Now that the couple live there, its layout had to be reconfigured to suit the owners’ needs and lifestyle.

This dual-key apartment was converted into a cosy abode for a couple
This dual-key apartment was converted into a cosy abode for a couple

The clients enlisted homegrown studio The Scientist to improve the spatial flow of their abode and design ample storage solutions that could be seamlessly integrated into it. They also wanted to expand the master bedroom and kitchen, while creating a cosy living area. “In a nutshell, we needed to create lots of storage space within the apartment’s spatial constraints, in a way that was also aesthetically pleasing,” shares Alvin Ling, founder and design principal of The Scientist. Together with his colleague Teh Yee Ling, the designers embarked on a major overhaul of the unit, completing the project swiftly in 10 weeks.

(Related: Home Tour: A Bold and Colourful Memphis-Inspired Apartment in Singapore

The panelling
on the bespoke
cabinetry and dining
table reinforce the
French influences in
the apartment
The panelling on the bespoke cabinetry and dining table reinforce the French influences in the apartment

One of the bedrooms was converted into an open-plan living area and kitchen. A spacious island functions as both dining area and secondary workspace for the couple, accompanied by white cabinetry for their culinary tools.

(Related: Home Tour: See How A Gold Wallpaper Adds Instant Glamour To This London Apartment

The
balcony doubles as a
secondary dining area
that overlooks lush
views of the greenery
beyond
The balcony doubles as a secondary dining area that overlooks lush views of the greenery beyond

The biggest challenge of this project was to incorporate many storage options despite the apartment’s compact footprint. The firm’s solution was both ingenious and elegant—throughout the home, the cupboards feature French-style detailing in light grey. These cabinetry units are installed behind the sofa in the living room and along the corridor. The full-height cabinetry feature bevelled edges that also frame the linear proportions of the space.

For another decorative flourish, the firm added ornamental elements to the living room to reference the home’s French influences. The art nouveau-inspired detailing is applied subtly to the feature wall that frames the TV console, bringing a graceful touch to the minimalist living room. Silver-toned hardware and brass door knobs in a vintage finish enhance the elegant look. Additionally, potted plants and green accent cushions mirror the garden theme of the property.

(Related: Home Tour: A Minimalist Apartment In Singapore With French Influences
 

Blush pink
wallpaper adds
a rosy touch to the master bedroom
Blush pink wallpaper adds a rosy touch to the master bedroom
The light grey cabinetry contributes to the home's graceful look
The light grey cabinetry contributes to the home's graceful look
A close-up of the cabinetry
A close-up of the cabinetry
The Magis Puppy by Eero Aarnio is a playful addition to the entryway
The Magis Puppy by Eero Aarnio is a playful addition to the entryway

The creative process was highly collaborative, with the owners being as meticulous as the designers when choosing the hardware and furnishings. “Together with the clients, we selected the furnishings and intricate detailing on the walls, as well as door knobs and handles from Linea Cali and Bretz,” says Teh. And it shows in the result: a home wonderfully designed and personalised as an intimate enclave for a couple to enjoy.

Tags

Art & Design Tatler Homes Home Tours The Scientist apartment Home Design Home Decor furniture

clear
keyboard_arrow_up

In order to provide you with the best possible experience, this website uses cookies. For more information, please refer to our Privacy Policy.

close