Skip to content
search
Art Design Home Tour: A Cosy French Villa With A Rustic Charm

Home Tour: A Cosy French Villa With A Rustic Charm

Home Tour: A Cosy French Villa With A Rustic Charm
By Olha Romaniuk
October 07, 2020
Designed by Jessica Barouch, a villa in the idyllic French countryside celebrates its history and remains steeped in a pastoral context

Located in the northwestern part of France, the coastal region of Normandy is an area rich with history and cultural traditions. From lively beach towns and cheese farms to the iconic Mont St-Michel island monastery and the site in Giverny where Claude Monet famously painted his gardens of water lilies, the region is a beloved destination for gourmands and culture connoisseurs alike.

So it’s hardly a surprise that French interior designer Jessica Barouch would take inspiration from this French villa’s quaint countryside location in Normandy. The homeowner, who works in the fashion industry, gave Barouch an open-ended brief that only asked for a home that was suitable for family living.

A French villa in Normandy, with an interior designed and furnished by Jessica Barouch
A French villa in Normandy, with an interior designed and furnished by Jessica Barouch

Capitalising on the property’s enviable position atop a hill with unforgettable ocean views, Barouch crafted a home that basks in the surrounding landscape and brings nature into its interiors. “It was essential to conserve the authenticity of the house,” says Barouch of the renovation. She took a year to turn the seven-room mansion into a cosy abode that the family can now call their own.

(Related: Home Tour: This Historic French Villa Gets An Elegant And Colourful New Look)

Interior designer Jessica Barouch
Interior designer Jessica Barouch

The architect’s first misson was to preserve certain original elements of the house. She kept the terracotta floor tiles in the living and dining areas as well as the foyer, and also retained the massive structural timber frames that are typical of the buildings in the region. The original double-leaf main entrance doors and the main timber staircase that leads to the private quarters on the upper floor were also preserved.

In the lounge area upstairs, which serves as an entrance to the master bedroom, the exposed timber frame soars upwards to highlight the double-height sloped ceiling. The bleached timber structure is balanced by the subdued interior scheme and paired with modern furniture pieces, allowing the structural frame to serve as the highlight of the space.

A table by Piet Hein Eek greets guests at the entrance of the villa
A table by Piet Hein Eek greets guests at the entrance of the villa
Featured on the cover of the Tatler Homes Singapore October issue, built-in shelves and a striking red chair create a cosy reading nook within the living room
Featured on the cover of the Tatler Homes Singapore October issue, built-in shelves and a striking red chair create a cosy reading nook within the living room

The architect’s other goal was to improve the spatial flow of the home while retaining the original layout. Barouch connected the kitchen to the dining and living areas, organising them around the central brick-lined hearth and bringing light into the interiors. Combining the social areas into one contiguous zone, the architect chose an oversized low table by Dutch designer Piet Hein Eek as the anchor piece of the living room.

(Related: How Nature-Inspired Designs Help To Improve Our Wellbeing, According to WOW Architects)

The bleached timber beams celebrate the history of the villa
The bleached timber beams celebrate the history of the villa
The iconic Pelican chairs
by Finn Juhl add a playful touch
to this alcove
in the living room
The iconic Pelican chairs by Finn Juhl add a playful touch to this alcove in the living room

Similarly, Barouch envisioned the kitchen and the dining space as extensions of each other to facilitate family interactions. She designed the cooking area to face the dining table for an effortless spillover of activities during family meals. Placing the central island counter parallel to the dining table was another deliberate move in creating an arrangement conducive to social exchanges across the rooms.

(Related: Home Tour: How A Designer Convinced Her Client To Use Colourful Accents In This Cosy London Apartment)

Barouch selected the Arctander chairs with a low table designed by Axel Vervoordt, as well as a sofa and rug from Galerie Jag to soften the look of this room
Barouch selected the Arctander chairs with a low table designed by Axel Vervoordt, as well as a sofa and rug from Galerie Jag to soften the look of this room
Paired
with a side table by Christophe Delcourt, the custom-made headboard
adds warmth
and texture to the bedroom
Paired with a side table by Christophe Delcourt, the custom-made headboard adds warmth and texture to the bedroom

Throughout the home, Barouch established a pared-down aesthetic that adds a contemporary touch to the villa’s historic bones. Selecting organic and natural elements to complement the original material palette of the house, the architect created seamless connections between the villa’s existing structure and its contemporary facelift.

(Related: Living With The Covid-19 Pandemic: 7 Property Trends To Watch For 2021)

Barouch designed a custom-made island with a marble top specially for
the kitchen
The kitchen is deliberately left devoid of extraneous decor to draw the gaze to the lush views outdoors
A table by Vincent Van Duysen takes pride of place in the dining area, which also features pendant lights by Mark Albrecht
 

In tribute to the traditional building techniques of the Normandy region, Barouch used light textured paint on the walls in the common spaces, and handmade rope or silk wallpaper on the walls in the bedrooms. “Wood, stone and ceramics are recurrent in many of my projects,” explains Barouch. “The mix of materials and textures in this house was selected to emphasise its connection to nature.”

(Related: Shop On Tatler Homes Curates: 9 Singapore Art and Home Products Brands at Our New Online Store)

A table by Piet Hein Eek greets guests at the entrance of the villa
A table by Piet Hein Eek greets guests at the entrance of the villa
A daybed by Jean Prouvé sits underneath the soaring double- height ceiling and the exposed timber beams
in the master bedroom
A daybed by Jean Prouvé sits underneath the soaring double- height ceiling and the exposed timber beams in the master bedroom

This story was first published in the October-November issue of Tatler Homes Singapore; read it online with our compliments on Magzter

  • Photography Stephan Julliard

Tags

Art & Design Tatler Homes home tour jessica barouch galerie jag design architecture

clear
keyboard_arrow_up

In order to provide you with the best possible experience, this website uses cookies. For more information, please refer to our Privacy Policy.

close